Pages

.

Friday, August 10, 2012

Συχνοι τραυματισμοί 2ο (καρποί)

Συνέχεια απο το προηγούμενο post με τους τραυματισμούς έχουμε τους καρπούς.

Απο προσωπική εμπειρία με το θέμα αυτό θα ανφερθώ, αλλά και απο παράπονα άλλων ασκουμένων
Αυτή είναι μια κατηγορία του τύπου άσπρο μαύρο.
Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να σε ενοχλήσουν οι καρποί σε μία άσκηση ή όχι. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση , να πονέσουν για λίγο.
Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος είναι στην ίδια μας την κατασκευή των χεριών.
Η αναλογία των δακτύλων με τον καρπό χρησιμοποιήται ώς μέτρο (αγκαλιάζουμε τον καρπό μας με τον δείκτη και τον αντίχειρα, αν τα δάχτυλα κλείνουν το ένα πάνω στο άλλο , ή αν απλά ακουμπούν ή αν έχουν απόσταση μεταξύ τους είναι το μέτρο -μκρός ,μέσος, μεγάλος καρπός)
Ο πόνος έρχεται συνήθως σε ασκήσεις που χρειάζεται να λυγίζουμε τον καρπό προς τα έξω και δημιουργούμε ένταση σε αυτή τη γωνία λόγω βάρους. Χαρκτηριστικά είναι η θέση των καρπών όταν κάνουμε κάμψεις ή όταν σηκώνουμε μπάρα απο το στήθος και πάνω.
 Ο πόνος προέχρχεται απο το γεγονός οτι γύρω απο τον καρπό υπάρχουν πάρα πολλοί μύες και τένοντεςοι οποίοι είναι και μικροί σε μέγεθος.
Λέγοντας πολλόι ενοόυμε τους παλαμικούς καπτήρες και εκτατικούς του καρπού, πρυνιστές και υπτιαστές αυτού, εκτείνωντες και καμπτήρες των δακτύλων (ξεχωριστά για κάθε δάκτυλο και χωρίζονται σε κερκιδικούς, ωλένιους επιπολείς, μακρύς , εν το βάθυ ιδιούς,) αλλά και ξεχωριστά αντιθετικούς εκτείνωντες καμπτήρες, απαγωγούς του αντίχειρα μόνο.
Μαζί με την νεύρωση και τα αιμοφόρα αγγεία να περνάν απο αυτό το συμείο , καταλαβένεται τον συνοστισμό γύρω απο τον καρπό.

Το καλό της υπόθεσης είναι οτι ο οξύς πόνος περνάει γρήγορα αμέσως μόλις σταματήσει και η πίεση σε αυτόν. Όμως επανέρχεται εξίσου γρήγορα και όταν ασκηθεί εκ νέου πίεση.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να νικήσουμε αυτόυς τους πόνους όμως.
Το ότι έχουμε τόσους πολλόυς μύες γύρω απο τον καρπό συμαίνει οτι μπορούμε και να τους γυμνάσουμε.
Στο μυαλό σας θα έχεται εκείνα τα όργανα σαν μεγάλα μανταλάκια που τα σφίγγουμε (ή μπαλάκια του τένις) άλλα αυτό πιστέψτε με δεν θα βοηθήσει και πολύ.Επίσης το να κρατάμε βράκια ή μπάρα και να τα πειστρέφουμε γύρω απο τον άξονα τους θα βοηθήσει τους μύες που είναι πιο ψηλά απο τον καρπό (στον πύχη δηλαδή) και όχι τον καρπό.


Πρέπει η εκγύμναση να γίνει προς την άλλη κατεύθυνση δηλαδή να γυμνάσουμε τα δαχτυλά μας στο κράτημα. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να κρατάμε βαριά αντικείμενα χωρις να λυγίζουμε τους καρπούς (μπάρα με βάρη , κουβάδες με νερό, σακούλες κτλ) με τα δάχτυλά μας σε σύσφιξη.
Μπρούμε δηλαδή να κάνουμε τις ασκήσεις με την μπα΄ρα κανονικά ,όπως κάνουμε πλάτη στηθος δικέφαλους , αλλά χωρις τη βοήθεια ιμάντων που κρατάν το βάρος. Επίσης όσο πιο ανοιχτά είναι τα δάχτυλα (πιο χοντρή η λαβή μας τόσο το καλύτερο.
Επίσης όταν κάνουμε κάμψεις προσπαθούμε να στηρίξουμε όσο πιο πολύ γίνεται το βάρος στα δάχτυλα και όχι στον καρπό. Το να κάνουμε κάμψεις με γροθιές βοηθάει μόνο σε αυτούς που κάνουν μποξ ή πολεμικές τέχνες να σκληρήνουν τις αρθρώσεις τους και όχι στους καρπούς.


Οπότε αποκτήσατε μια γενική εικόνα για την πολυπλοκότητα του καρπού και τώρα πιστεύω βγαίνει πιο εύκολα το συμπέρασμα για την πάθηση του καρπιαίου σωλήνα απο την κακή χρήση του πληκτρολογιου (πιέζουμε έντονα τόσους πολλούς μύες και φλέβες όταν πιέζουμε τους καρπούς μας).

Σε γενικές γραμμές αυτά για σήμερα και σταθερά συνεχίζουμε και την επόμνη αβδομάδα πιο δροσερα τη Δευτέρα στις 7:00.

No comments:

Post a Comment