Pages

.

Friday, August 24, 2012

Τραυματισμοί μέρος 3ο.. Κράμπες


Και η συνέχεια που είχα υποσχεθεί από την προηγούμενη φορά.

Οι κράμπες είναι ίσως ο πιο συχνός και κοινός τραυματισμός στους αθλούμενους,
Σαν κράμπα μπορούμε να πούμε ότι είναι η ακούσια (χωρίς τη θέλησή μας) συνεχόμενη σύσπαση ενός μυ ή μιας ομάδας μυών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον έντονο πόνο στην περιοχή
Προκαλείται από τη επαναλαμβανόμενη  ένταση που υποβάλουμε σε ένα συνήθως αγύμναστο μύ. Αυτό για τις κράμπες κατά την άσκηση όπου και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εξήγηση.
Υπάρχουν όμως και κράμπες που δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις αιτίες τους και σαν παράδειγμα έχουμε τις κράμπες στο στομάχι , κατά τη διάρκεια ξεκούρασης λογού χάρη.
Βέβαια το ότι δεν υπάρχει ακόμη επαρκής επιστημονική εξήγηση για αυτού του είδους τις κράμπες δεν τις κάνει και απαραίτητα να έχουν ξεχωριστές εξηγήσεις, μάλλον το ένα είδος συμπληρώνει τη γνώση μας για το άλλο.

Τι θέλω να πω.. Στις κράμπες κατά την άσκηση ανέφερα ότι προκαλούνται κατά την ένταση μιας άσκησης. Για τις κράμπες που δεν έχουν σχέση με την ένταση επικρατεί η θεωρία ότι οφείλονται στην δυσλειτουργία των ‘’αντλιών’’ των μυών μας. Δηλαδή στην ανισσοροπία ή έλλειψη ηλεκτρολυτών όπως καλίου, νατρίου, ασβεστίου, μαγνησίου κλπ..
(για αυτή τη λειτουργία ελπίζω να γράψω και να εξηγήσω σύντομα)
Ξέρουμε όμως ότι η έλλειψη ηλεκτρολυτών επηρεάζει και την απόδοσή  μας κατά την άσκηση. Οπότε κάνω στο μυαλό την σύνδεση ότι αυτά τα δύο δεν μπορεί να είναι ξεχωριστά ,δηλαδή ή ένταση και οι ηλεκτρολύτες. Αυτό όμως χρήζει διερεύνησης την οποία δεν είμαι σε θέση να κάνω , μπορεί στο μέλλον και σε διατριβή.

Τώρα για την αντιμετώπιση σε σχέση με τις κράμπες όταν κάνουμε ασκήσεις.
Κατά πρώτον όπως συνηθίζω να λέω (μου το έμαθαν και το επαναλαμβάνω) , ο πόνος είναι σοφός. Είναι το σώμα μας που προσπαθεί να μας πει κάτι. Άρα σταματάμε την άσκηση που κάναμε και το λέμε στον γυμναστή-προπονητή μας. Αμέσως προσπαθούμε να κάνουμε διάταση στο σημείο και στον μυ που πονάμε, κάνουμε μαλάξεις (μασάζ) στο σημείο και αν ξέρουμε εμείς ή ο γυμναστής να πιέζουμε στο κατάλληλο σημείο για ανακουφιστούμε από τον πόνο (trigger points).Μετά ελαφριά κίνηση στο σημείο διευκολύνει στο μούδιασμα που αισθανόμαστε.

Στις περισσότερες , αν όχι σε όλες, των περιπτώσεων ό πόνος σταματάει μετά από λίγο και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε. Αν ο πόνος επιμένει το ίδιο έντονος τότε μάλλον δεν είναι κράμπα , αλλά τραυματισμός (ρήξη, κάταγμα κλπ.).
Φυσικά πρέπει και πάλι να κάνω τον διαχωρισμό ανάμεσα σε πόνο και πιάσιμο , μεταφράζοντας τον πόνο σαν ‘σουβλιά ’ , να μην γίνουμε και μιγάγκεχτοι με το παραμικρό εεε;
Τώρα για τη φύση των μυών που είναι πιο επιρρεπείς στις κράμπες έχω πάλι την ιδέα ότι έχει να κάνει με την διάταξη των μυϊκών ινών  (γραμμωτοί, πτεροειδείς, λείοι) αλλά και αυτό αποτελεί την συνέχεια τις διατριβής που είπα παραπάνω.

Κατά τα άλλα και αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε κανονικά, αφού βοηθάει και ο καιρός με πρώτη τη Δευτέρα στις 7:00μμ.

No comments:

Post a Comment